Învață metode practice și eficiente pentru a îndepărta petele de cerneală de pe haine, salvând astfel țesăturile preferate.

Îndepărtarea cernelei de pe haine poate fi o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. Iată câteva sfaturi practice pentru a te ajuta să îndepărtezi cerneala de pe haine. 

Care sunt tipurile de pete în funcție de tipul de cerneală?

Tipuri de cerneală

 • Cerneală pe bază de apă: Se găsește în pixuri, markere și carioci. Este cea mai ușor de îndepărtat.
 • Cerneală permanentă: Se găsește în markere permanente și pixuri cu gel. Este mai dificil de îndepărtat.d
 • Cerneală de imprimantă: Este o cerneală specială care necesită o abordare specifică.

Materiale textile

 • Bumbac: Cel mai ușor material de curățat.
 • Lână: Un material delicat care necesită o atenție sporită.
 • Mătase: Un material foarte delicat care trebuie curățat profesional.

 

Cum acționezi în cazul în care îți pătezi hainele cu cerneală?

cu ce se ia cerneala de pe haine

Metode de îndepărtare a petelor de cerneală

Acționează rapid

Este important să acționezi rapid pentru a îndepărta cerneala proaspătă. Cu cât intervine mai repede, cu atât va fi mai ușor să îndepărtezi cerneala. Nu freca pata, deoarece o vei întinde.

Șterge cu un șervețel de hârtie

În primul rând, tamponați zona afectată cu un șervețel de hârtie pentru a absorbi cât mai multă cerneală posibil.

Folosește alcool izopropilic

Unul dintre cele mai eficiente soluții pentru îndepărtarea cernelei este alcoolul izopropilic. Înmuiați o cârpă curată sau un tampon de bumbac în alcool izopropilic și tamponați ușor zona afectată. Asigurați-vă că efectuați acest lucru pe partea din spate a materialului, pentru a împiedica răspândirea cernelei.

Aplică detergent pentru vase

Detergentul pentru vase poate fi, de asemenea, eficient în îndepărtarea cernelei de pe haine. Aplicați o cantitate mică de detergent pe zona afectată, apoi frecați ușor cu o perie sau o cârpă curată.

Clătește și spală

După ce ai îndepărtat cerneala, clătește bine zona cu apă rece. Apoi, spală haina în mașina de spălat, folosind un detergent de înaltă calitate și urmărind instrucțiunile de spălare de pe eticheta hainei.

Folosește solvenți mai puternici

Dacă cerneala persistă, poți încerca să folosești solvenți mai puternici, cum ar fi acetona sau diluantul de vopsea. Totuși, fii extrem de atent și testează întotdeauna solvenții pe o zonă mică ascunsă a hainei înainte de a aplica pe întreaga zonă afectată, deoarece aceștia pot deteriora anumite tipuri de țesături.

Consultă profesioniștii

Dacă cerneala nu poate fi îndepărtată cu metodele casnice obișnuite, consideră să consulți un specialist în curățarea hainelor sau să apelezi la servicii de curățătorie profesională.

metode de a lua cerneala de pe haine

Alege metoda potrivită în funcție de tipul de cerneală

Cerneală pe bază de apă

 • Lapte: Înmoaie pata în lapte rece timp de 30 de minute. Clătește cu apă rece.
 • Spălat cu detergent: Aplică detergent lichid direct pe pată și lasă-l să acționeze timp de 15 minute. Spală haina ca de obicei.
 • Alcool izopropilic: Aplică alcool pe un tampon de vată și tamponează pata. Clătește cu apă rece.

Cerneală permanentă

 • Acetonă: Aplică acetonă pe un tampon de vată și tamponează pata. Clătește cu apă rece. Acetona poate decolora unele materiale. Testează-o mai întâi pe o zonă neobservată.
 • Spray pentru îndepărtarea petelor: Achiziționează un spray special conceput pentru a îndepărta petele de cerneală permanentă. Urmărește instrucțiunile de pe ambalaj.

Cerneală de imprimantă

 • Soluție de alcool izopropilic și apă: Amestecă părți egale de alcool izopropilic și apă. Aplică soluția pe un tampon de vată și tamponează pata. Clătește cu apă rece.
 • Soluție de oțet alb și apă: Amestecă părți egale de oțet alb și apă. Aplică soluția pe un tampon de vată și tamponează pata. Clătește cu apă rece.

Sfaturi generale

 • Citește eticheta de îngrijire a hainelor înainte de a aplica orice produs de curățare.
 • Testează produsul pe o zonă neobservată a hainei pentru a te asigura că nu o decolorează.
 • Nu usca haina la uscător până când pata nu a dispărut complet.

Concluzie

Petele de cerneală pot fi îndepărtate cu succes, dar este important să acționezi rapid și să alegi metoda potrivită pentru tipul de cerneală și materialul hainei. Urmând recomandările, vei putea să scapi de petele de cerneală și să îți salvezi hainele preferate.

Avem cele mai fiabile echipamente și cele mai bune recomandări. 

Sunteți în căutarea unei modalități de a vă economisi timp și efort, un echipament A4 este o alegere excelentă. Suntem la un click distanță pentru a vă recomanda imprimantele A4 potrivite!

Contactați-ne la adresa de email office@inchirieri-imprimante.ro sau la numărul de telefon, 0751.016.607.