Atunci cand trebuie sa iei o decizie in legatura cu ce echipament sa alegi, copiatoarele, multifunctionalele si imprimantele ti se par dispozitive similare. Este cert faptul ca actioneaza in acelasi domeniu destinat papetariei, dar ele mai pot fi folosite si pentru personalizarea unor obiecte. Inainte de a alege orice dispozitiv, trebuie sa cunosti cateva generalitati despre copiatoare, multifunctionale si imprimante.

Copiatoarele:

Cunoscute ca si xeroxuri, copiatoarele au rolul de a copia documente in 5 etape. Prima etapa a unui astfel de echipament este incarcarea, urmata de expunere, developare, transfer si fuziune. Aceste etape sunt caracteristici copiatoarelor care au un tambur si hartia incarcate negativ, iar pigmentul se incarca pozitiv.

De asemenea, sunt copiatoare mai vechi ce folosesc tamburul si hartia incarcate pozitiv, iar pigmentul negativ. Copiatoarele nu pot copia date de pe un dispozitiv, la fel ca o imprimanta, ci doar pot duplica anumite documente. Tehnologia folosita pentru a copia poate fi xerografia (un proces uscat ce utilizeaza caldura) sau jetul de cerneala (inkjet).

Multifunctionalele:

Multifunctionalele sunt acele echipamente care tin locul unui copiator, unui scanner si a unei imprimante. Aceste echipamente pot efectua aceleasi actiuni, dar de pe un singur dispozitiv. Multifunctionala este ideala atunci cand toate procesele sunt necesare intr-o companie. Tot multifunctionalele au capacitatea de a trimite faxuri. Similare cu imprimantele, multifunctionalele sunt de doua tipuri: laser si inkjet.

Cele laser sunt cele mai rapide, cu capacitatea de stocare a 250 de coli, calitate ridicata si pret la fel de mare. In ceea ce priveste multifunctionala cu jet de cerneala, aceasta este indicata pentru hartie foto si hartie normala. Dimensiunea si greutatea mica a multifunctionalei inkjet o face mai accesibila ca si spatiu, dar si pret.

Imprimantele:

Imprimantele sunt cele mai complexe echipamente, dar si cele mai utile. Acestea pot duplica documente, dar si imprima. Imprimantele au capacitatea de a copia date dintr-un dispozitiv precum smartphone, tableta, laptop sau PC.

Tehnologiile pe care le folosesc imprimantele sunt de diferte feluri, inclusiv tipul de imprimare. Acesta poate de trei feluri, respectiv: laser, inkjet si termica. Fiecare tip de imprimare se face intr-un mod diferit si sunt destinate mai multor tipuri de documente. Spre exemplu: nu poti imprima cu aceeasi imprimanta o factura fiscala si un simplu anunt.

Toate aceste echipamente necesita instalare si mentenanta. De asemenea, trebuie asigurate consumabilele in functie de tipul ales, dar si piesele ce necesita schimbare. Imprimantele, multifunctionalele si copiatoarele se pot achizitiona sau pot fi inchiriate. Daca nu ai mai detinut vreun tip pana acum, pentru a te asigura ca faci alegerea corecta, poti inchiria un echipament.

Achizitionarea este o investitie de lunga durata si destul de mare. In cazul in care nu ai mai beneficiat anterior de vreun echipament, este posibil sa alegi gresit. Inchirierea unei imprimante, copiator sau multifunctionale presupune costuri mici si mai multe avantaje incluse in pretul chiriei lunare. Daca stii deja ce sa cumperi, noi iti stam la dispozitie cu cele mai noi si actualizate modele pentru fiecare echipament!