ce este si cum functioneaza un fotocopiator

Esti curios ce este un copiator si cum functioneaza acesta? Copiatoarele sunt renumitele Xeroxuri care evident, copiaza documente sau imagini vizibile pe hartie intr-un mod rapid. Fotocopiatoarele actuale folosesc tehnica xerografiei, aceasta presupunand utilizarea caldurii. Procesul prin care copiatoarele functioneaza este unul uscat, dar se pot gasi si cele de tip Inkjet. Cele mai utilizate copiatoare pentru birouri sau societati sunt cele de tip xerografic.

Achizitionarea copiatoarelor trebuie efectuata doar atunci cand esti sigur pe ce ai nevoie. O analiza amanuntita cu toata firma este ideala inainte de a o achizitiona. Chiar si asa, daca nu sunteti siguri pe ceea ce aveti nevoie, puteti inchiria un copiator. Inchirierea presupune asigurarea tuturor consumabilelor, livrarea si instalarea echipamentului, instruirea personalului si mentenanta necesara lunar. Toate acestea sunt incluse in pretul chiriei lunare.

Fotocopiatoarele xerografice au 5 etape pana la copierea finala a unui document. Astfel:

 

Etapele copierii unui document

  • Primul pas este incarcarea tamburului cilindric. Acesta se incarca electrostatic cu ajutorul unui cablu de inalta tensiune sau cu o rola de incarcare. Tamburul este invelit intr-un material fotoconductiv care este semiconductor si se transforma in conductiv odata cu expunerea la lumina.
  • A doua etapa este expunerea. Documentul original este iluminat de o lampa puternica si zonele albe ale foii reflecta lumina pe tamburul fotoconductiv. Aceste zone devin fotoconductive si se descarca la pamant. Zonele ce au ramas neexpuse la lumina, raman incarcate negativ, iar rezulttaul este imagine electrica latenta pe toata suprafata tamburului.
  • Urmatorul pas este developarea, cand tonerul sau pigmentul pulbere este incarcat pozitiv. Tamburul va fi aplicat pentru developarea imaginii, este atras si se aplica pe zonele incarcate negativ.
  • Transferul este a patra etapa, in care imaginea din toner rezultata pe tambur se transfera pe foaia de hartie cu ajutorul sarcinii negative mai mare decat a tamburului.
  • Fuziunea este ultimul pas, in care pigmentul se topeste si este fixat pe hartie cu ajutorul rolelor presante incinse.

 


📍Ești interesat/-ă să discuți cu noi? Ne găsești la numărul de telefon: 0751 016 607 și la adresa de mail office@inchirieri-imprimante.ro

(și da, mai ales dacă ești din București, Timișoara, Oradea, Iași, Cluj, Sibiu, Făgăraș, Constanța, Brașov, Târgu Mureș sau Ploiești).


 

Toate aceste etape sunt specifice unui tambur si unei hartii incarcate negativ si a tonerului incarcat pozitiv. Este cazul copiatoarelor digitale, dar cele analogice vechi, folosesc tehnologia inversa. Tamburul si hartia sunt incarcate pozitiv si tonerul sau pigmentul negativ.

Fie ca alegi sa achizitionezi sau sa inchiriezi un copiator, acestea trebuie sa se plieze pe nevoile firmei. Copiatoarele folosite in birouri sunt de doua feluri: cu sticla fixa sau in miscare.

Sticla fixa presupune miscarea lampei si scaderea imaginii ce umreaza a fi transferata. De cealalta parte, cele cu sticla in miscare au geamul in deplasare de-a lungul lampii.

Etapele copierii xerox sunt in numar de patru si se realizeaza astfel: echipamentul se incalzeste timp de 20 de secunde dupa pornire, apoi trebuie ridicat capacul de deasupra si oroginalul se ataseaza pe sticla, in tava copiatorului se pun foile goale si ultimul pas este apasarea butonului de imprimare. Pentru copiile multiple exista o optiune pe tastatura.

Copiatoarele sunt dispozitive ce nu lipsesc din cadrul unei companii. Acestea sunt foarte utile, mai ales daca numarul copiilor este mai mare.


📍Vrei să închiriezi o imprimantă multifuncțională? Vezi oferta noastră, aici.