Multifunctionalele sunt echipamente care printeaza, scaneaza si copiaza simultan. Acestea se cumpara sau se inchiriaza pentru birouri sau societati care au un volum mai mare de printat lunar.

Multifunctionalele sunt mai utile in cazul in care ai nevoie si de imprimanta si de scanner, efectuand simultan ambele actiuni. In locul unui scanner si a unei imprimante, poti lua doar o multifunctionala. Pentru a te putea bucura de calitatea printarii si  scanarii, trebuie sa alegi ceva potrivit pentru firma ta. In cazul in care nu iti doresti sa investesti in achizitia unui astfel de echipament, il poti inchiria.

Cartusele sunt unele dintre consumabilele care costa destul de mult si din acest motiv, foarte multi utilizatori aleg sa inchirieze o multifunctionala. Atunci cand inchiriezi un astfel de echipament, in chiria lunara intra si costul consumabilelor.

De asemenea, poti beneficia de transport, instalare si instruirea personalului la primirea echipamentului. Daca este necesara inlocuirea echipamentului cu unul mai puternic sau mai slab, la inchirierea sa este posibila schimbarea contractului. Spre deosebire de achizitionarea multifunctionalei, inchirierea ei permite toate aceste flexibilitati.

Multifunctionala poate fi de doua feluri: laser si inkjet (jet de cerneala). Atat una, cat si cealalta au avantaje si dezavantaje si acestea pot fi stabilite in functie de nevoile firmei si de cerintele pe care le are.

Laser sau Inkjet?

Alegerea se face in primul rand dupa nevoile firmei. Astfel, daca ai nevoie de rezolutie buna la fotografii, cu siguranta ai nevoie de o multifunctionala inkjet. Calitatea printarii fotografiilor este mult mai buna, dar textele sunt tiparite mai bine cu laser.

Viteza de printare este un alt criteriu pe care trebuie sa il iei in considerare. In functie de volumul lunar de printare, poti alege intre laser care tipareste mai multe pagini intr-un interval de timp anume sau cele cu jet de cerneala care nu au aceasta capacitate.

Daca firma ta se bazeaza pe o documentatie mare, iar volumul lunar este unul de cateva mii de pagini, multifunctionalele laser sunt cea mai buna alegere! Multifunctionalele de tip inkjet au o capacitate de stocare de 50 pana la 150 de coli, iar cele laser intre 150 si 250 de coli.

Costul cartuselor este un alt criteriu pe care va trebui sa il adaugi la analiza multifunctionalei. Cartusele orginale sunt de cele mai multe ori foarte scumpe, dar incarcarea lor nu presupune un pret foarte mare. De asemenea, pentru imprimantele cu jet de cerneala poti gasi cartuse compatibile la un pret accesibil.

Toate acestea se iau in considerare daca iti doresti sa cumperi multifunctionala si nu sa o inchiriezi. Daca iti doresti inchirierea ei, in pretul chiriei lunare este inclus aspectul consumabilelor care vor fi inlocuite de cate ori ai nevoie. Cartusele laser au un pret mai mare decat a celor cu jet de cerneala, dar pot tipari pana la peste 2.000 de pagini si se reincarca de mai multe ori.

In functie de nevoile firmei si de disponibilitatea bugetului alocat, poti alege sa inchiriezi sau sa achizitionezi o multifunctionala laser sau cu jet de cerneala.