Copiatorul, cunoscut si sub numele de xerox este un dispozitiv ce efectueaza copii ale documentelor si imagini vizuale intr-un mod foarte ieftin si rapid. Xeroxurile sau fotocopiatoarele se bazeaza pe tehnologia –xerografie-. Aceasta tehnica presupune un proces uscat, iar copiile impreuna cu imaginile sunt efectuate cu ajutorul caldurii. Tot aceste echipamente mai folosesc si jetul de cerneala pentru a copia, dar in general xenografia este cea mai utilizata.

De ce sa inchiriezi un copiator in loc sa il cumperi?

Pretul copiatoarelor este unul destul de mare, mai ales daca nu au un volum lunar mic de copiat. Achizitia lui este o investitie foarte buna atunci cand esti sigur pe nevoile biroului sau societatii, astfel acesta ramane al tau oriunde te-ai deplasa sau cum ai dori sa il utilizezi. Inchirierea copiatoarelor este o idee excelenta pe o perioada scurta pana la medie, pentru a te asigura ca ai un volum mare de copiat.

Inainte de a inchiria sau de a achizitiona un astfel de echipament, ar trebui sa efectuezi cateva calcule in acest scop. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa analizezi nevoile firmei, apoi volumul de copiat lunar. Acestea iti vor scoate la iveala exact ce trebuie sa stii: daca sa il inchiriezi sau sa il cumperi. Daca esti la inceput de drum si nu esti sigur pe evolutia firmei, cel mai util este sa inchiriezi un copiator.

Scopul inchirierii este sa te scuteasca de cateva cheltuieli pe care atunci cand il cumperi nu ti le permiti. In pretul chiriei lunare vei beneficia de transportul copiatorului la firma, instalarea lui, instruirea personalului, asigurarea consumabilelor in afara de hartie, mentenanta si inlocuirea pieselor din interiorul copiatorului daca este necesar.

Tot in cazul inchirierii copiatoarelor, daca nu mai ai nevoie de el, poti incheia colaborarea cu firma ce inchiriaza. Spre deosebire de achizitia acestuia, unde returnarea lui dupa luni de folosinta nu mai este posibila, inchirierea se poate incheia atunci cand nu mai ai nevoie de echipament.

Pentru fiecare actiune pe care o efectuezi atunci cand achizitionezi un copiator, va trebui sa gasesti o persoana calificata care sa iti solutioneze problema si implicit sa o platesti. Mentenanta, consumabilele si instalarea echipamentului necesita persoane diferite si o anumita suma pentru fiecare. Astfel, ideal este sa il inchiriezi daca nu ai pe cineva care sa stie cum trebuie sa functioneze un copiator.

Cum functioneaza un fotocopiator?

  • Prima actiune a fotocopiatorului este incarcarea care se face prin mai multe componente din interiorul copiatorului.
  • Actiunea urmatoare este expunerea. Prin aceasta, documentul original este iluminat si zonele albe sunt cele care reflecta lumina pe suprafata unei componente numita tambur fotoconductiv.
  • Developarea se efectueaza atunci cand tonerul se incarca pozitiv pentru a developa imaginea sau scrisul.
  • Transferul este a patra actiune a copiatorului. Imaginea din pigment de pe suprafata tamburului se transfera pe o alta foaie de hartie.
  • Ultima actiune este fuziunea, cand pigmentul se topeste si se fixeaza cu ajutorul rolelor presante incinse, pe hartie.