Imprimantele sunt dispozitive care nu lipsesc niciodata dintr-un birou, fie el personal sau profesional. Documente de printat vor fi mereu si in plus este probabil sa ai nevoie de anunturi sau imagini pe care sa le printezi. Calitatea imprimantelor profesionale se tot imbunatateste odata cu evolutia tehnlogiei, asadar poti fi sigur ca vei gasi ceva calitativ. Imprimantele au mai multe tipuri de imprimare, respectiv: termica, laser sau cu jet de cerneala.
In functie de tipul de imprimare, poti alege ceva potrivit pentru biroul sau societatea pe care o reprezinti. Fiecare dintre acestea au atat avantaje, cat si dezavantaje. Avantajele le poti transforma in dezavantaje si vice-versa, totul depinzand de nevoile companiei.
Tiparirea termica are doua moduri; directa si prin transfer termic. Imprimarea termica directa tipareste textul doar prin inclzirea suprafetei ce urmeaza a fi printata, fara sa foloseasca ribbonul. Transferul termic presupune folosirea ribonnului si este mai rezistent la contactul cu factorii chimici si fizici.
Avantajele imprimantelor termice:
- Viteza este mai rapida decat cele cu jet de cerneala;
- Au dimensiuni mici;
- Sunt mai ieftine datorita faptului ca nu au nici ribbon si nici rezerve de cerneala sau tus;
- Sunt mai fiabile.
Dezavantajele imprimantelor termice:
- Nu pot fi folosite la contact direct cu lumina soarelui sau caldura excesiva. Acestea pot provoca deteriorarea lor, deoarece materialele sunt termo sensibile.
- Atunci cand se printeaza bonuri, se deterioreaza mult mai repede in contact cu caldura.
Imprimarea cu laser este diferita atat de cea termica, dar si de cea cu jet de cerneala. O toba din interiorul imprimantei se incarca prin electricitate statica si cu ajutoul unui fascicul luminos care ia forma textului sau a imaginii ce urmeaza sa fie printata. Dupa incarcarea acesteia, va trece prin praful de cerneala uscat, incarcat la randul lui electrostatic. Foaia de hartie se va incarca si ea electrostatic peste toba respectiva apoi praful de cerneala se va lipi de ea.
Avantajele imprimantelor cu laser:
- Sunt mai fiabile;
- Au mai multa acuratete in printare;
- Viteza de imprimare este cea mai mare;
- Costa mai mult, dar nu nu necesita inlocuirea cartuselor.
Dezavantajele imprimantelor cu laser:
- Costuri mari;
- Nu pot imprima fotografii, deoarece imprima doar alb-negru;
- Printeaza doar pe hartie clasica si nu pe alte tipuri.
Tiparirea cu jet de cerneala sau Inkjet se bazeaza prin punctarea hartiei cu jeturi de cedrneala mici, de ordinul micronilor. Acestea cu precizie vor forma textul.
Avantajele imprimantelor cu jet de cerneala:
- Calitate inalta a imprimarii, atat pentru text cat si pentru imagini;
- Pret redus
- Dimensiuni si marimi potrivite pentru birouri personale sau societati.
Dezavantajele imprimantelor cu jet de cerneala:
- Costul mare al cartuselor si timpul de consumare rapid;
- Timp mare de printare;
- Infundarea canalelor din cauza cernelei.
Alegerea imprimantelor se face in functie de nevoile companiei si de bugetul alocat pentru aceste echipamente. Ele pot fi inchiriate sau cumparate, dar alegerea se face la fel in functie de cele doua criterii. Inainte de a achizitiona sau inchiria o imprimanta, asigura-te ca ai analizat toate nevoile si resursele alocate pentru ele.